Intrebari frecvente

I: Ce este FAKIR PROTECTIE ANTIPANA (FKR) ?

R: FKR este un produs destinat etanşării peretelui elastic al incintelor în care există aer sub presiune ( anvelope cu/fără cameră de aer, pernele de aer ale suspensiilor, etc) în cazul străpungerii accidentale cu  obiecte perforante, prevenind astfel penele apărute pe calea de rulare precum şi scurgerile de aer datorate porozităţii. FKR este proiectat să extindă durata de viaţă a anvelopei, determinâd ca  anvelopa să funcţioneze la presiune constantă şi reducând temperatura dezvoltată în rulaj .

I: Ce efect are FKR asupra duratei de viaţă a anvelopelor în care a fost instalat?

R:Testele efectuate au confirmat creşterea duratei de viaţă a anvelopelor tubeless tratate cu FKR cu  pana la 50% şi cu pana la 30% pentru anvelopele folosite cu cameră de aer. Prin menţinerea aerului la presiunea de regim prescrisă pentru fiecare tip de pneu, se produce o îmbunătăţire substanţială a regimului de exploatare al anvelopei. Scăderea temperaturii, prin preluarea unei părţi din energia termică rezultată prin frecare în zona căii de rulare şi disiparea ei către zonele laterale mai subţiri ale anvelopei, contribuie, deasemenea, la creşterea duratei de viaţă a anvelopei.

I: Cine sunt utilizatori ai FKR?

R: Utilizatori ai FKR sunt detinătorii de flote auto pentru transport mărfuri, agricultură, industrie, transporturi locale, companii de salubritate, de construcţii , etc. dar şi posesorii de vehicule personale.

I: Are efecte chimice asupra anvelopei şi jenţii ?

R: Nu. Etanşantul FKR este inert din punct de vedere chimic şi nu acţionează negativ asupra anvelopei sau părţilor metalice ale rotii.

I: Este periculos pentru sănătate ?

R: Nu . Etanşantul FKR nu este periculos pentru sănătate. FKR conţine propilenglicol în compoziţie, spre deosebire de alţi etanşanţi ce conţin etilenglicol care este periculos pentru sănătate. Pentru detalii consultaţi Fişa Tehnică de Securitate, furnizată de producător. FKR este un produs biodegradabil, netoxic şi neinflamabil.

I: Este solubil în apă ?

R: Da. Suportul lichid este solubil în apă, fapt ce permite îndepartarea lui cu uşurinţă prin simpla spălare cu apă. Acest lucru este util atunci când se doreste schimbarea anvelopelor vara/iarna, acestea retratandu-se cu FKR sau cand anvelopele se vor resapa . De asemenea, atunci cand anvelopa este perforata cu obiecte de dimensiuni mari, FKR poate fi indepartat cu usurinta din zona unde s-a produs perforatia, anvelopa putand fi remediata prin metodele uzuale, reinstalandu-se ulterior FKR.

I: Are acţiune corozivă asupra jenţii sau anvelopei ?

R: Nu. Etanşantul conţine inhibitori organici de coroziune , protejând astfel suprafetele metalice cu care vine în contact. FKR trebuie însă instalat în roţi ale căror jenţi sunt în bună starea privind coroziunea. Altfel, rugina deja existentă pe jantă poate să contamineze FKR, diminuându-i acţiunea anticorozivă.

I: Se produce separarea componentelor produsului în anvelopă sau prin stocare ?

R: Nu. Produsul este un amestec omogen de tip gata pentru uz şi nu necesită amestecare prealabilă. FKR îşi menţine consistenţa omogenă atat pe durata stocării cât şi în anvelopă.

I: Care sunt temperaturile extreme la care lucrează?

R: Produsul îşi păstrează proprietăţile de etanşare în intervalul de temperaturi            -350C÷+1210 C.

I: Poate fi utilizat FKR si pentru anvelopele cu camera de aer?

R: Da, insa in acest caz eficienta produsului este mai redusa deoarece, atunci cand o camera de aer este strapunsa de un obiect perforant, acesta conduce de cele mai multe ori la sfasierea camerei (mai ales daca obiectul perforant ramane in anvelopa). Daca perforarea este punctiforma, FKR este eficient si pentru anvelopele cu camera de aer.

I: Există o diferenţă între etanşantul FKR şi produsele etanşante pe baza de aerosoli ?

R: Da. Produsele pe bază de aerosoli sunt folosite după ce pana a avut loc, obturând temporar perforaţiile. Gazul propulsor folosit în aceste spray-uri este inflamabil , putând cauza explozia anvelopei. Indicaţiile producătorilor de asemenea produse recomandă, din acest motiv, îndepărtarea şi repararea cât mai rapidă a anvelopei în centrele specializate. FKR este un produs de tip preventiv care obturează instantaneu şi definitiv perforaţiile ulterioare ale anvelopei . Nu este inflamabil.

I: Cum acţionează etanşantul FKR în anvelopă ?

R: În timpul rulării, FKR se distribuie sub forma unei pelicule continue. În momentul în care anvelopa este perforată, datorită  presiunii din anvelopă şi forţei centrifuge ce se dezvoltă în rulaj, FKR este forţat să pătrundă în perforaţie unde formează un dop flexibil. Pe măsură ce anvelopa continuă să ruleze, acţiunea de flexiune produce intrarea de material suplimentar în perforaţie ceea ce va face ca etanşarea să devină definitivă.

I: Dupa extragerea unui obiect perforant ramas in anvelopa, este necesar ca vehiculul sa ruleze imediat?

R: Da, este obligatoriu ca vehiculul să ruleze imediat ce a fost extras obiectul perforant, pentru a se deschide cavitatea şi a favoriza astfel intrarea de material suplimentar.

I: Va etanşa FKR o perforare făcută pe flancul anvelopei ?

R: Nu. Etanşantul nu acoperă şi această zonă a anvelopei. Solicitarile de forfecare din acesta zona a anvelopei (inclusiv pe coama), la care este supus dopul format, vor conduce la expulzarea lui.

I: FKR creează un dop dur în perforările pe care le astupă ?

R: Nu. Toate etanşările făcute sunt flexibile. Un dop dur nu ar răspunde eficient la solicitările de extindere, contracţie şi flexiuni ce se produc în timpul rulajului anvelopei.

I: Câte găuri poate etanşa un singur tratament cu FKR ?

R: Etanşantul FKR obturează multiple perforări, dar numărul lor nu poate fi predeterminat aceasta depinzând de mai multi factori, dimensiunea obiectului perforant fiind unul dintre acestia. FKR este un produs ce se consumă prin etanşări succesive. La stabilirea dozajelor pe tip de anvelopa s-a considerat şi frecvenţa de apariţie a penelor, pe diferitele categorii de vehicule , astfel că un tratament este suficient pentru întreaga durata de utilizare a anvelopei.

I: Este posibil ca la instalare etanşantul FKR să astupe şi orificiul valvei ?

R: Ocazional se poate întâmpla, dar curăţând orificiul valvei, obturarea ei dispare. Pentru aceasta , se decuplează conectorul pompei de pe valvă  şi se introduce un jet scurt de aer care va curăţa interiorul valvei. Se recuplează pompa şi se continuă instalarea etanşantului. Pentru curăţare interiorului valvei se poate folosi şi o agrafă sau alt obiect similar.

I: Poate FKR să astupe valva anvelopei când se controlează presiunea anvelopei ?

R: Normal nu, deoarece după instalarea FKR, când se reface presiunea nominală, jetul de aer adăugat îndepărtează etanşantul din orificiul valvei iar în timpul rulajului etanşantul nu ajunge în zona valvei.

I: Care este durata de valabilitate  a FKR?

R: Etanşarea realizată de FKR, în limitele precizate, este garantată pentru întreaga durată de viaţă normată a anvelopei. FKR ambalat în recipientul original etanş are o perioadă de valabilitate de cel puţin 3 ani, putând fi utilizat şi după acestă perioadă, după testarea parametrilor. In interiorul anvelopei, durata medie de viaţă este de 2 ani, condiţiile din interiorul anvelopei fiind extreme (temperatura şi presiune ridicate, respectiv centrifugare repetată). După această perioadă se recomandă îndepărtarea FKR vechi şi instalarea unuia nou. Produsul acţionează însă efectiv în interiorul anvelopei pe toată perioada fiecarui sezon (vară/iarnă), când se recomandă schimbarea anvelopelor .

I: Ce garanţii sunt oferite clienţilor utilizatori ai FKR?

R: Producătorul garantează că FKR instalat în anvelope menţine presiunea constantă în urma perforărilor produse pe calea de rulare a anvelopei cu obiecte perforante cu diametrul de 6 mm. Producătorul garantează că produsul FKR livrat către clienţi nu prezintă defecte de fabricaţie. Garanţiile oferite de Producător se limitează strict la înlocuirea produsului. Termenul de garanţie este de 12 luni de la data dobândirii produsului de către consumator  şi reprezintă limita de timp în care produsul îşi păstrează caracteristicile calitative prescrise iar cumpărătorul are dreptul la înlocuirea gratuită a acestuia, dacă deficienţele nu-i sunt imputabile,  în condiţiile rezolvării unui număr de pene corespunzător cantităţii introduse iniţial, produsul consumându-se prin etanşările succesive. Condiţiile de asumare a răspunderii Producătorului şi excluderile de sub incidenţa garanţiei sunt precizate în Certificatul de garantie, eliberat la livrare.